Naslovnica Politika Predsjedništvo BiH: Aktivna podrška SAD Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo BiH: Aktivna podrška SAD Bosni i Hercegovini

283

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Mattheweom Palmerom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, historijskog događaja koji je imao ključnu ulogu u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći i partnerskoj ulozi SAD-a u provođenju ključnih reformi. Ponovljena je posvećenost rješavanju pitanja od značaja za prosperitet zemlje, koja je u fokusu djelovanja Predsjedništva BiH.

Palmer je ponovio aktivnu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi, jačanju demokratije i vladavine prava.

Opredjeljenost Predsjedništva BiH je da se nastavi saradnja na provođenju paketa socio-ekonomskih reformi, borbi protiv korupcije i borbi protiv trgovine ljudima, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da u Bosni i Hercegovini postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju evropska budućnost zemlje. Pozdravljen je napredak koji je učinjen na evropskom putu Bosne i Hercegovine pod liderstvom Predsjedništva BiH.

Poseban fokus je stavljen na posljedice koje je na globalnom nivou izazvala pandemija virusom COVID-19. Razgovarano je i o negativnom utjecaju pandemije na ekonomsku stabilnost i prosperitet, te modalitetima za oporavak i obnovu ključnih segmenta ekonomije.

Na sastanku je razgovarano i o migrantskoj krizi, kao i modusima za prevazilaženje postojeće situacije i iznalazak održivog rješenja.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na susretu ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu, te na pomoći i podršci u rješavanju ključnih pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)