Naslovnica Mostar Predsjednik vukovarske regije i gradonačelnik Vinkovaca kod Kordića

Predsjednik vukovarske regije i gradonačelnik Vinkovaca kod Kordića

371

Mostar — Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u Gradskoj vijećnici upriličio je u utorak prijem za delegaciju Grada Vinkovaca i Vukovarsko-sremske regije u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave Mostara, u delegaciji su bili gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, zamjenik gradonačelnika Josip Romić i načelnica Službe za protokol i informiranje Katarina Alduk, predsjednik Vukovarsko-sremske regije Damir Dekanić, njegov zamjenik Franjo Orešković, načelnik Ureda pčredsjednika regije Marko Dikonić i direktor Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-sremske regije.

Tom prilikom gradonačelnik Kordić upoznao je goste s aktuelnom situacijom u Mostaru s fokusom na komunalna pitanja, pokretanje privrednog razvoja i revitalizaciju Aerodroma Mostar.

“Mostar je primjer kako je grad nakon izbora počeo funkcionirati. Mnogi problemi su i dalje prisutni, ali mislim kako idemo u dobrom smjeru”, poručio je gradonačelnik Kordić.

Predsjednik regije Damir Dekanić istakao je povezanost koju imaju Vukovarsko-sremska regija i Grad Mostar, kao središte Hercegovine. Prema njegovim riječima mnogi Slavonci su porijeklom iz Hercegovine, te se u ovom kraju sa zanimanjem prati situacija. On je također naveo kako sve više studenata iz Vukovarsko-sremske regije studira u Mostaru, gdje imaju sve uslove za kvalitetno obrazovanje.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić naveo je da je cilj ovog sastanka ostvariti prijateljsku vezu između predstavnika vlasti, a ona druga već postoji. Pohvalio je nastojanje gradonačelnika Kordića u borbi za bolji život svih građana Mostara.

Jedan od problema koji su zajednički svim učesnicima današnjeg sastanka je iseljavanje stanovništva u inostranstvo. Zaključeno je kako se uz ekonomski razvoj taj trend može smanjiti, ali i omogućiti povratak iseljenika u rodni kraj.

Predsjednik Vukovarsko-sremske regije Damir Dekanić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić pozvali su gradonačelnika Kordića u zvaničnu posjetu regiji kako bi dodatno produbili ne samo kulturne i političke, nego i ekonomske odnose.

(StarMo)