Naslovnica Politika Predsjednik Italije: Fotografije iz Sarajeva ga duboko dirnule

Predsjednik Italije: Fotografije iz Sarajeva ga duboko dirnule

563

Sarajevo — Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović uputio je Predsjedniku Republike Italije, Sergiju Mattarelli poruku solidarnosti i saučešća porodicama brojnih žrtava uzrokovanih širenjem zaraze virusa COVID 19 u Italiji, podsjećaju u današnjem saopštenju za javnost iz Ambasade Italije u BiH.

U svom odgovoru, Predsjednik Mattarella se pozvao i na emotivne fotografije povijesne sarajevske Vijećnice osvijetljene bojama italijanske zastave, koje su vidjeli milioni Italijana, koje su ga duboko dirnule. Te fotografije su, po riječima Predsjednika Italije, „spona snažnog i čvrstog prijateljstva koje ujedinjuje naše zemlje i naše narode”.

Predsjednik Mattarella je, sa italijanske strane, obećao saradnju u suočavanju zdravstvenog sektora sa vanrednim stanjem i u obnovi. U tom smislu, Italija organizira, zajedno sa uredima Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, video-konferencije kako bi se razmijenila iskustva i zdravstveno-sanitarni protokoli između italijanskih eksperata i ljekara i zdravstvnih radnika bolnica iz Bosne i Hercegovine.

Ambasada Italije u Sarajevu će iduće sedmice dostaviti vlastima Bosne i Hercegovine 200 maski za potpomognuto disanje, izrađenih u saradnji sa italijanskim poduzećima koja posluju u Bosni i Hercegovini. Italijanske nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kroz fondove Italijanske kooperacije za razvoj, djelomično su preorijentirale svoje projekte, kako bi doprinijele borbi protiv COVID-19 i pružile pomoć porodicama u potrebi, u zonama u kojima one djeluju.

Italija šalje dva vojna ljekara koji će pružiti pomoć kontigentu pri EUFOR-u i omogućiti bolju saradnju sa bolnicama u Bosni i Hercegovini i u cilju prevencije širiti iskustva koja su se stekla u Italiji u borbi protiv COVID-19.

Predsjednik Mattarella je, na kraju, iskoristio priliku da potvrdi čvrstu podršku Italije putu ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju iz Ambasade Italije u BiH.

(StarMo)