Naslovnica Politika Predsjednik Evropskog vijeća u Sarajevu

Predsjednik Evropskog vijeća u Sarajevu

84

Sarajevo — Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel doputovat će danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje će se susresti s predstavnicima bh. institucija.

Michel u Sarajevo dolazi u okviru posjete regiji. Jučer se u Beogradu susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a očekuje se i da posjeti i Albaniju, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Kako je najavljeno, Michel će se danas sastati s članovima Predsjedništva BiH, s kojima bi trebao razgovarati o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta te regionalnoj stabilnosti u kontekstu promijenjene geopolitičke situacije.

Zvaničnik Evropske unije dolazi u BiH u trenutku kada su u BiH zakazani opći izbori za oktobar ove godine, ali još uvijek nisu osigurana sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za organiziranje ovogodišnjih izbora.

BiH nema usvojen ni državni budžet u kojem su trebala biti osigurana sredstva za održavanje izbora, međutim nije poznato da li će Michel i o ovim pitanjima razgovarati s bh. dužnosnicima.

U posjeti Bosni i Hercegovini nedavno je boravio Simon Mordue, šef kabineta Michela, koji je sa zvaničnicima razgovarao o izbornoj reformi.

(StarMo)