Naslovnica Sport Predsjednik Čelika zbog “prevara i zabluda” vraća klub

Predsjednik Čelika zbog “prevara i zabluda” vraća klub

499
foto: arhiva - ilustracija

Zenica — Predsjednik Nogometnog kluba Čelik i predstavnik Han Groupe Turčin Aydin Olgun objavio je sinoć da se potpuno povlači iz zeničkog kluba te da će “ključeve i pečat kluba vratiti” gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću.

Olgun je napomenuo da zbog pandemije koronavirusa, zbog čega je odgođena i sjednica Skupštine kluba planirana za ovaj mjesec, ne može i fizički doći u Bosnu i Hercegovinu pa se navijačima tog kluba i javnosti sinoć obratio videoobjavom na službenom klupskom nalogu na Instagramu.

– Klub ćemo vratiti onako kako smo ga i uzeli – istakao je Olgun, koji je detaljno obrazložio razloge napuštanja Čelika i Zenice.

Napomenuo kako je nailazio na mnoge prepreke u radu te da su u klubu, bez njegove saglasnosti, sačinjavali štetne ugovore i zadužili ga, a o čemu je saznao tek kada su počeli prikupljati dokumentaciju za licenciranje kluba za takmičenje u Premijer ligi BiH.

Njegovi su ga, ističe, pravni zastupnici obavijestili da on, ustvari, nikada nije ni postao vlasnik 70 posto osnivačkih i upravljačkih prava, kakao je izglasano na Skupštini kluba održanoj 8. janauara 2018. godine. Preostalih 20 posto prava tebalo je pripasti povjeriocima kluba, a po pet posto Gradu Zenici te NK Čelik.

Računi kluba nikada nısu deblokirani, a pravna lica, povjerioci drže klub u blokadi, nikada nisu prihvatili da, u zamjenu za dug prema njima, preuzmu osnivačka i upravljačka prava njima namijenjena.

– Saznao sam da ja uopće ne posjedujem 70 posto upravljačkih prava te da sam doveden u zabludu i prevaren. Sav moj trud, ulaganja, dobra volja i ljubav prema BiH, klubu, navijačima Robijašima i Zeničanima je zloupotrebljen.

Pojedinci u klubu su falsificirali čıtav nız ugovora i zloupotrijebili moje povjerenje, kako bı ponovo “gasio vatru” i ispravljao greške onih koji ne žele dobro NK Čelik – poručio je Olgun.

Dokumentaciju sa dokazima za takve svoje tvrdnje, ističe, dostavio je svojim advokatima, ali kada se to pročulo u Zenici, “neki su ljudi, sakriveno noću, ulazili u klub, uništavali i sakrivali dokumentaciju”. O tome je informisana policija pa je sačinjen i zapisnik. O svemu je prvo htio informisati članove Skupštine.

– Sada sam upravo shvatio dubinu problema, prevare i zablude i laži u koje su me dovodili čitavo ovo vrijeme. Moja namjera prema NK Čelik i BiH bila je iskrena, iz dubine srca i duše.

Zbog svega navedenog, velikog broja prevera i zabluda u koje sam doveden, dajem neopizivu ostavku na mjesto predsjednika kluba i predsjednika Upravnog odbora, o čemu sam danas i pismeno obavijestio NK Čelik i Grad Zenicu – poručio je Olgun.

Najavio je da će sva dokumentacija i prijava biti dostavljeni nadležnim organima od strane njegovog advokata, koji će “poduzeti zakonom dozvoljene korake”.

– Ovo činim da bi pomogao NK Čelik, da se, napokon, otkriju prevare i da se jasno identifciraju ljudi koji su doveli NK Čelik u ovu situaciju – zaključio je Olgun.

Podsjetimo, prilikom preuzimanja kluba, u januaru 2018. godine, investitori i Olgun obavezali su se da će izgraditi dva pomoćna terena na Kamberovića polju te formirati Nogometnu akademiju NK Čelik, što nikada nije realizirano te da će klub ostaviti u PLBiH, a “u narendoj se sezoni boriti za izlazak u Evropu”.

Obavezali su se odmah platiti 400.000 KM, osigurati pripreme tima u Antaliji, kao i uložiti najmanje milion eura. Tim sporazumom, nije im omogućeno da mijenjaju ime, ambleme, logo ili klupska obilježja NK Čelik. Čelik se obavezao da će potpisati reprogram duga s Poreznom upravom Fedracije BiH.

To je riješeno prihavatanjem obaveze da Grad Zenica, odlukom Gradskog vijeća, u narednih 10 godina te plaćanjem u 120 mjesečnih rata od po oko 22.000 KM, izmiri dug Čelika.

Klub je, iz vlastitih prihoda, tim sporazumom trebao riješiti i izmiriti dug prema dobavljačima i tako deblokirati klupski račun, a što se nije dogodilo pa nikada nije ni deblokiran račun. Klub se obavezao platiti i zaostale dugove igračima do tog perioda.

Čelik je, prije prekida prvenstva, sa 17 bodova iz 22 utakmice, zauzimao pretposljednje, 11. mjesto na tablici Premijer lige BiH. Sada je izvjesno da se, nakon odlaska Olguna, neće vratiti ni turski trener Umit Ozat, koji je bio bio četvrti trener koji je ove sezone vodio tim iz Zenice.

Prije njega, zenički su klub ove sezone vodili Turčin Hasan Ozer, Hrvat Marko Babić i Srbijanac Slaviša Božičić, a u nekim su utakmicama u ulozi prvog trenera bili i pomoćnici Almir Seferović te Srbijanac Igor Jovičić, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)