Naslovnica Region Predsjednica Kosova: Da se izvrši pritisak iz EU na Srbiju…

Predsjednica Kosova: Da se izvrši pritisak iz EU na Srbiju…

96
Vjosa Osmani

Priština — Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u registarskim tablicama sa Srbijom u suštini u potpunosti primijenilo briselski sporazum. Kazala je da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu građana, kosovskih Srba, u političke svrhe.

“Kosovo je danas (20.09) u potpunosti primijenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obje strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahtijeva sama EU”, smatra kosovska predsjednica.

Ona je na Facebook-u napisala da je Srbija ta koja je jednostrano djelovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo.

“Zbog toga srpske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbjednost građana i stabilnost regiona”, kaže kosovska predsjednica.

Takođe ocjenjuje da Srbija, prema nepromijenjenoj logici iz prošlosti, “koristi srpske državne institucije da ugrozi Kosovo”.

“Nijedna vrsta prijetnje iz Srbije ne umanjuje našu odlučnost da obezbijedimo sprovođenje zakona, u skladu sa međunarodnim obavezama, a u korist svih građana Republike, bez obzira na etničku pripadnost”, kaže Osmani.

(StarMo)