Naslovnica Politika Predsjedavajući Nobelovog komiteta: Handke je politički idiot, ali…

Predsjedavajući Nobelovog komiteta: Handke je politički idiot, ali…

141
Vučić i Handke

Stockholm — Predsjedavajući Nobelovog komiteta koji je određen za dodjelu nagrade za književnost Anders Olsson u intervjuu za The New Republic govorio o nagradi koja je dodijeljena Peteru Handkeu.

Nagrada austrijskom piscu, koja je dodijeljena 2019. izazvala je brojne negativne reakcije posebno zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici, ali podrške Miloševiću i Karadžiću.

Novinar The New Republica-a Alex Shephard pitao je Olssona da li je iznenađen negativnim reakcijama na dodjelu nagrade Handkeu, a Olsson smatra da je to “veoma važno komentarisati”.

“To je za nas bila vrlo važna nagrada jer je Peter Handke, mnogo, mnogo godina bio vrlo zanimljiv za nas kao kandidata. Ima izvanredan rad i imao je ogroman uticaj na razvoj savremene proze u Evropi i drugim zemljama. Njegove književne zasluge nisu upitne. Rasprava o Handkeu za nas je bila pomalo šokantna jer se nije ticala njegovih književnih zasluga kao pisca. Ono što nas je posebno zbunjivalo je to što nismo dobili kritiku zbog nagrade na primjer Pintera. Harold Pinter je bio osoba koja je bila mnogo artikulisanija i radikalnija u političkom smislu nego što je Handke ikada bio. Handke je politički idiot, moglo bi se reći. Njegov stav prema politici nije toliko radikalan ili svjestan kao što je bio Pinterov. Pinter – htio je osloboditi bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića iz pritvora u Hagu – i aktivno je kritizirao bombardiranje Beograda”, kazao je Olsson.

(StarMo)