Naslovnica BiH Predmet “Vranj”: Gordana Tadić ide u Beograd

Predmet “Vranj”: Gordana Tadić ide u Beograd

89

Sarajevo — Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopštilo da će podnijeti prijedlog za ustupanje kaznenog gonjenja organima Bosne i Hercegovine u predmetu Edin Vranj protiv koga je podignuta optužnica u Srbiji.

O tome će, kako je saopšteno, biti razgovarano na sastanku 15. oktobra u Beogradu. Taj dan će biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković u vezi sa “regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima”, dodaje se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodaju i kako se o tome razgovaralo na bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a.

“Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta”, piše još u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika a “Tužilaštvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biće upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenog”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Isti izvor navodi da će “u cilju nastavka saradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu organima BiH”.

Edin Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

(StarMo)