Naslovnica BiH Pređena crta: Skupština RS usvojila Nacrt zakona o entitetskom VSTV-u!

Pređena crta: Skupština RS usvojila Nacrt zakona o entitetskom VSTV-u!

179

Banja Luka — Skupština Republike Srpske (RS) napravila je prvi korak ka formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) tog entiteta, institucije koja već postoji na nivou države Bosne i Hercegovine (BiH).

Nacrt zakona o formiranju VSTV RS, koji su poslanici podržali na sjednici u četvrtak (10. februara), neustavan je jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Takvu odluku o prenosu nadležnosti sa države na entitet kao niži nivo vlasti može donijeti samo državni parlament.

Nacrt zakona sada ide na javnu raspravu od 60 dana, poslije kojih će poslanici ponovo da raspravljaju o zakonu u formi prijedloga – nakon čega slijedi usvajanje. U četvrtak je nacrt zakona podržalo 45 poslanika od 64 koliko ih je bilo na sjednici.

Zadatak VSTS RS bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji tog bh. entiteta. Zakonom se uređuje rad VSTS, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

“Nesporno je da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona, a mi imamo sve argumente za donošenje ovog zakona”, rekao je Srđan Mazalica, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u završnoj riječi.

On je istakao da je RS kroz strukturalni dijalog od 2011. pokušala da ukaže na loše stanje u bh. pravosuđu.

(StarMo)