Naslovnica Život Predavanje: Samo sat vremena pred ekranom…

Predavanje: Samo sat vremena pred ekranom…

92
foto: ilustracija

Neum — U organizaciji Udruženja “Elpida” iz Mostara, a pod pokroviteljstvom Općine Neum, u toj općini održano je predavanje “Uticaj mobitela na mentalno zdravlje djece” kako bi se ukazalo na problem s kojim se danas suočavaju roditelji i djeca, te sve većoj ovisnosti djece o ekranima.

Naime, mnoga istraživanja na tu temu su pokazala da je jedan sat dnevno ispred ekrana telefona, dovoljan da bi se djetetu moglo pogoršati psihičko zdravlje.

Ove promjene se ogledaju padom znatiželje, samokontrole i emocionalne stabilnosti. Osim toga, ova djeca imaju više problema u komunikaciji s prijateljima.

Prof.dr.sc. Ivana Sivrić, koja je održala predavanje o temi “Uloga medijske pismenosti u obrazovanju”, istakla je važnost medijskog obrazovanja za djecu i mlade kojima je to svakodnevnica, te spomenula određena istraživanja koja su vršili.

Prema njenim riječima, 2017. godine osnovano je Društvo za medijsku kulturu koje čini nekoliko univerzitetskih profesora. Njihov cilj je raditi radionice i edukacije za sve, ali posebno za djecu i mlade i educirati ih o upotrebi medija.

Fitness trenerica Ana Marija Penava se, govoreći o temi “Važnost fizičke aktivnosti za zdravlje djece”, dotakla problema fizičke neaktivnosti, samim tim i problema fizičkog razvoja kod djece danas, napominjući kako zakržljaju njihove motoričke sposobnosti.

Psihologinja Ivana Galić-Granić o temi “Ekrani i djeca, šta kada i kako?” približila je psihičke probleme i smetnje s kojima se susreću današnja djeca prekomjernim boravkom pred ekranima, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Glavni problem ona vidi u nedostatku vremena roditelja, te nekvalitetno provedenog zajedničkog vremena, gdje djeca dobivaju potrebu za ekranima i virtualnim svijetom.

Predavanja su pratili brojni roditelji, učitelji i profesori, koji su također istaknuti kao jedni od glavnih aktera u ovoj priči.

(StarMo)