Naslovnica Mostar Predavanje na Univerzitetu: “Ne uzimati demokratiju ‘zdravo za gotovo'”

Predavanje na Univerzitetu: “Ne uzimati demokratiju ‘zdravo za gotovo'”

480
foto: Fena

Mostar — Ministrica obrazovanja, nauke i kulture njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, Karin Prien, održala je u petak na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru predavanje o temi “Važnost međunarodnog obrazovanja”.

Ministrica Prien govorila je o demokratiji i kulturi sjećanja te ukazala na izuzetan značaj političkog i kulturološkog obrazovanja.

“Demokratija predstavlja nešto što moramo uvijek iznova učiti u okviru svake generacije. Ne smijemo demokratiju, slobodu, uzimati zdravo za gotovo. To je nešto što se dijelom i kod nas u Njemačkoj desilo i upravo zbog toga su političko i kulturološko obrazovanje tako važni”, kazala je Prien, prenosi Fena.

Naglasila je i izuzetan značaj kulture sjećanja, kazavši kako bi ona svakako trebala biti dio nastave.

“Kada govorimo o kulturi sjećanja, tu zapravo govorimo o istini, da se razgovara o onome što se desilo, ali isto tako da se suočava sa različitim perspektivama o historijskim događajima. To također važi i za međunarodnu razmjenu. Nemamo jednu historiju ni u Evropi, već imamo različite perspektive i poglede, a kultura sjećanja uvijek mora da uspostavlja most sa sadašnjošću. Nije dovoljno s određenim razredom otići na neko mjesto sjećanja, već ta kutura sjećanja zaista mora biti dio nastave”, poručila je njemačka ministrica.

Nakon predavanja, koje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”, upriličena je i neformalna diskusija s ministricom Prien.

Univerzitet “Džemal Bijedić” zahvalio je predstavništvu Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, na čelu s direktorom Svenom Petkeom, koji su zaslužni za ovaj konstruktivni službeni posjet.

Karin Prien studirala je pravo i politologiju u Bonnu. Prvi državni ispit položila je 1989. godine. Postdiplomski studij završila je u Amsterdamu s fokusom na međunarodno trgovačko pravo. Drugi državni ispit položila je u gradu Celle 1994. godine. Od 1994. godine bila je samostalni pravnik sa specijalizacijom za trgovačko pravo i pravo u slučaju insolventnosti u Hannoveru, Leipzigu i Hamburgu.

Od 2008. godine certificirani je pravnik za trgovačko i korporativno pravo. Od 1981. godine članica je CDU-a (Christlich-Demokratische Union). Godine 2011. prvi put je izabrana u parlament Hamburga i do 2015. bila je politička glasnogovornica CDU-a i članica rukovodstva parlamentarne skupštine.

Od februara 2015. do jula 2017. obnašala je funkciju zamjenika čelnika parlamentarne CDU i specijaliste za škole, izbjeglice i ustav, poslovnik o radu i izborni ispit.

Od jula 2017. godine obavlja funkciju ministrice obrazovanja, nauke i kulture Schleswig-Holstein, najsjevernije njemačke pokrajine.

(StarMo)