Naslovnica Izdvojeno Pred derbi: Policiji stiže pojačanje

Pred derbi: Policiji stiže pojačanje

783
sa press-konferencije u Sportskom savezu Grada Mostara

Mostar — Policija već preduzima mjere na osiguranju derbija između Veleža i Zrinjskog, koji će 19. oktobra biti odigran na Stadionu Rođeni u Vrapčićima, u okviru 13. kola fudbalske BH telecom Premijer lige BiH.

To je saopšteno u ponedjeljak na press-konferenciji u Sportskom savezu Grada Mostara, nakon sastanka kojeg su tradicionalno uoči mostarskog derbija održali predstavnici dva kluba, SSGM-a, Grada Mostara, te policije.

Policijski inspektor Igor Bjelogrlić, koji je rukovodilac osiguranja derbija ispred Policijske stanice (PS) Sjever na press-konferenciji je pozvao na fer i korektno ponašanje navijača i svih učesnika u gradskom derbiju.

On je kazao kako MUP ima iskustva u organizaciji ovakvih događaja. „Imat ćemo dovoljan broj snaga da osiguramo svakome sigurnost prilikom dolaska i odlaska sa ovog sportskog događaja. Zatražit ćemo određen broj policijskih snaga iz drugih kantona“, rekao je Bjelogrlić. On je najavio da će svako ponašanje koje ne priliči korektnom navijanju, biti sankcionisano u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Bjelogrlić nije mogao komentarisati jučerašnji događaj iza Gimnazije Mostar, kada je jedna osoba pretučena, za šta se – kako mediji nezvanično saznaju – sumnjiče pripadnici navijačke grupe Zrinjskog, „Ultras“.

Kao osoba ispred PS Mostar Sjever, Bjelogrlić je prokomentarisao događaj od prije nekoliko dana, kada su četiri lica pretukle mladića obučenog u majicu s Veležovim oznakama, na štandu za voće.

„Što se tiče događaja koji se dogodio u Vrapčićima, on je već zadokumentovan, jedno lice je lišeno slobode, traga se za ostala tri lica, identitet je već poznat, tako da policija radi po zakonu. Svako devijantno ponašanje, pa makar to bilo i ovakvo, prije derbija, će biti sankcionisano“, dodao je Bjelogrlić.

„Ono što je najvažnije je da sve protekne u najboljem redu, da u subotu dan bude dan sporta, lijepe igre, druženje, to je nešto što uistinu mora biti prioritet. A naravno, što se mene lično tiče i mislim većine građana, je da treba pobijediti bolji“, naglasio je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara, Senad Kevelj.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Božo Ćorić je pozvao da dan odigravanja gradskog derbija ostane praznik sporta. „Pozivam kako policiju, tako gostujuće, odnosno domaći klub da poduzme sve mjere kako bi to i dalje ostalo, a Grad će sa svoje strane pomoći finansijski, jer ovo iziskuje dodatne troškove i domaćinu i gostujućim navijačima“, rekao je uz ostalo Ćorić.

Predsjednik FK Velež, Šemsudin Hasić izrazio je uvjerenje da će, uprkos svemu, derbi biti jedna bezbjedna i za gledaoce kvalitetna utakmica.

Predstavnik HŠK Zrinjski, Mario Pandža je podsjetio da ovo nije prvi gradski derbi u Mostaru. „Bili smo svjedoci da je prije dva mjeseca derbi Pod Bijelim brijegom prošao bez ikakvih incidenata, da se nakon utakmice pričalo samo o fudbalu. Nadamo se da će tako biti i ovog puta“, rekao je Pandža.

(StarMo)