Naslovnica BiH Precrtan grafit na Katoličkom centru

Precrtan grafit na Katoličkom centru

574
Screenshot: FTV

Tuzla — U Tuzli je realizirana akcija precrtavanja grafita uvredljivog sadržaja na zgradi Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo”. U oviru projekta “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” čiji je cilj osnaživanje i mobiliziranje mladih s ciljem postizanja snage za pomirenje i poboljšanje razumijevanja, učestvovalo je četrdesetak srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine.

Glavni je cilj USAID-ovog projekta, koji je počeo u novembru prošle godine, saradnja i osnaživanje mladih u Bosni i Hercegovini uz poduzimanje odlučnih akcija protiv prijetnji pomirenju. Između ostalog, cilj je i osnažiti mlade u vođenju kampanja koje se suprotstavljaju retorici etničkih podjela.

“Okupili smo se kako bismo svim mladima poručili da ne treba slati govor mržnje nego samo pozitivne poruke”, – kazala je za FTV Iman Ibrahimović, učenica gimnazije “Meša Selimović” Tuzla.

“Došli smo da dokažemo da više ne postoji mržnja između različitih naroda u našoj državi i da se svi slažemo”, poručio je Ivan Mijačević, učenik gimnazije “Mustafa Novalić” Gradačac.

“Trebamo učiniti sve što je u našoj mogućnosti kako bismo spriječili govor mržnje, jer je to vid nekog nasilja”, dodao je Denis Tankić, učenik gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla, prenosi federalna.ba.

USAID-ov projekat “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” podstiče grupne aktivnosti za mlade iz Bosne i Hecegovine, ali i susjednih zemalja.

“U Tuzli, srećom, nije toliko zastupljen govor mržnje, ali ovdje smo imali natpis koji nije bio primjeren i odlučili smo da pomoću jedne nove metode pokušamo ukloniti taj govor mržnje”, objašnjava likovni umjetnik iz Tuzle Armin Bajrić.

Fokus ovih aktivnosti i u budućnosti će biti usmjeren na promociju zajedničkih pozitivnih vrijednosti i izgradnju kvalitetne saradnje između svih lokalnih zajednica u našoj zemlji.

(StarMo)