Naslovnica BiH Prebolovao koronu: Teorije zavjere zadržite za sebe

Prebolovao koronu: Teorije zavjere zadržite za sebe

403
foto: ilustracija

Sarajevo/Zenica — “Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se vama to desi”, poruka je Zeničana iza kojih je teško vrijeme liječenja od Covida 19. Midhat Kasap, bibliotekar, Fuad Klisura, univerzitetski porofesor, doktor tehničkih nauka i Vahidin Mahmutović, pilot, magistar pravnih nauka – gostovali su u Novom danu, i sa javnošću podijelili svoja iskustva sa korona virusom.

Kasap je rekao da su dva osnovna simptoma koja je on imao, a to je nedostatak zraka i visoka temperatura.

“Temepratura je trajala danima, iscrpljivala me, lomila me. Bez obzira što je moja supruga bila uz mene, mazala me sirćetom, medicinskim alkoholom, davala mi paracetamol i išao sam na tuširanje. I to je bila samo pomoć u određenom trenutku. Nedostatak zraka me podsjeća na najgore. Nepravilno sam disao. Supruga mi je ulazila tokom noći da vidi da li sam živ”, priča Kasap, prenosi televizija N1.

Sedam dana je bio na kisiku u bolnici.

“Zahvalan sam svima u bolnici u Zenici. Malo ko ih spominje, ja ih moram spomenuti. Hvala Bogu respirator je posljednje što čeka pacijenta. Ono što bih preporučio svima koji imaju simptome, je da ne čekaju, odu kod ljekara, snime pluća. Ako treba budite na kisiku, i borite za sa život. Svako novo jutro u bolnici sam gledao kao dan bliži da ću izaći kući”, rekao je.

Fuad Klisura je istaknuo da teoriju zavjere ljudi zadrže za sebe.

“Pomozite ljudima koji su risikofaktor. Čovjek sam koji je ranije imao autoimunu bolest, već sam rizičan faktor. Planinarim, i nisam neko ko ima slab imunitet. Držao distancu, nosio masku i ne znam gdje sam pokupio”, kazao je.

Vahidin Mahmutović, kazao je da svi koji imali koronu su preživjeli pakao i preobolovali medicinsku nepoznanicu.

“Temperatura mi je išla i do 40. Kada bih uspio je spustiti na 39 ili 38,5, da li su to bile duple doze paracetamola, ili masiranje alkoholom, bio sam presretan. Osmodnevno bunilo izazvano temeraturom, nesnosni bolovi u čitavom tijelu, kad niste u stanju da se okrenete, ne možete fokusirat pogled, nemate snage da hodate, a kad odete u toalet, pitanje je šta će se desiti. Kratko i jasno – jedan užas koji u svom životu nisam osjetio. Da li ćemo steći neki imunitet, ja nemam pojma, ali molim Boga da vakcina dođe što prije”, rekao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)