Naslovnica BiH Prebolovali koronu, pa se javno oglasili

Prebolovali koronu, pa se javno oglasili

505
foto: ilustracija

Zenica — Danas je u Zenici održana konferencija za medije o temi ‘Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi’.

Govornici na konferenciji bili su Fuad Klisura, univerzitetski profesor (doktor tehničkih nauka) Vahidin Mahmutović, pilot (magistar pravnih nauka) i Midhat Kasap, bibliotekar i animator u kulturi (profesor), prenosi federalna.ba.

Tri poznata Zeničana suočila su se sa ovim opasnim virusom i iz svoje perspektive govorili su o svemu onome što ih je u tom periodu zadesilo smatrajući kako je njihova obaveza i dužnost prenijeti poruku javnosti.

„Korona je poput kiše, svi ćemo pokisnuti, neko manje, neko više. Nažalost, korona to jeste. Ja sam dobro pokisao, neki se nisu nikad oporavili, neki nisu među nama, i zato zbog svih mladih koji su oboljeli, zbog mladih koji su otišli sa ovog svijeta, ja želim da uputim poruku: Čuvajmo se, čuvajmo jedni druge. Korona je opaka bolest koja prijeti svima nama“, izjavio je Midhat Kasap.

Iako su njihova iskustva različita, sve trojica se složna u tome da su zdravstveni radnici koji rade sa pacijentima oboljelim od COVID-a 19 istinski heroji. Pored pružanja dobre zdravstvene usluge, zenički medicinari iskazali su humanost u odnosu prema pacijentima te podrškom i lijepom riječi pokušali ublažiti strah oboljelih.

„Šta bih promijenio kad bih bio nešto? Ne njih, nego materijalno-tehnička sredstva koju ljudi koriste. Mislim na njihovu zaštitnu opremu, mislim na nedostatak testova, mislim na nedostatak adekvatne medicinske potpore kada je u pitanju antibiotik i slično. To su te stvari koje našim ljekarima trebaju, a imamo izuzetne ljekare“, istakao je Vahidin Mahmutović.

Pored potrebe da ukažu na važnost zaštite i samozaštite ljudi, govornici su ukazali i na nedostatke postojećeg zdravstvenog sistema kada je u pitanju COVID 19. Fuad Klisura ovom prilikom uputio je kritiku na rad HES-a (higijensko-epidemiološke službe).

„Ja moram jedan kritički osvrt napraviti da nas niko nije nazvao iz HES-a za ovo čitavo vrijeme. Statistički podaci, to znači o nama, o porodici, čisto sumnjam da su vođeni, ili ako su vođeni onda je to neko našarao.“

Uz promjene koje je korona virus ostavio na pacijente, kako fizičke, tako i psihičke, današnji govornici smatraju da im je ostavio i obavezu da javnosti prenesu kako COVID-19 nije bezazlen niti da se radi o teoriji zavjere, te da bez ikakve sumnje trebamo i moramo poštovati higijensko-epidemiološke mjere kako bismo sačuvali svoje, ali i zdravlje naših najbližih.

(StarMo)