Naslovnica Život Prebjeg tvrdi: Kim Jong Un je mrtav!

Prebjeg tvrdi: Kim Jong Un je mrtav!

250

Seoul — Ji Seong-ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i postao poslanik u Parlamentu Južne Koreje, rekao je kako je 99 posto siguran da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra.

“Pitao sam se koliko je dugo mogao izdržati nakon kardiovaskularne operacije. Obaviješten sam da je Kim umro prošlog vikenda”, istakao je Ji za novinsku agenciju “Yonhap”, prenosi BHRT.

Dodao je da će Sjeverna Koreja njegovu smrt možda potvrditi ovog vikenda.

Takođe je podržao i mišljenja nekih stručnjaka da će Kim Yo-jong, Kimova sestra, vjerovatno postati sljedeći lider Sjeverne Koreje.

Istakao je da Sjeverna Koreja nije odmah saopštila vijest o smrti svog lidera i proglasila dan žalosti, jer se suočava s komplikovanim pitanjem sukcesije.

Kim nije viđen u javnosti od 11. aprila, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo usljed komplikacija sa srcem.

U medijima su se prethodnih dana pojavile informacije da je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u “vegetativnom stanju”, ali takve informacije nisu zvanično potvrđene.

(StarMo)