Naslovnica Politika “Prate tradiciju ustaškog pokreta”…

“Prate tradiciju ustaškog pokreta”…

220
Ante Pavelić

Drvar — Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je da pripadnici hrvatskog naroda u Livanjskom kantonu “prate tradiciju ustaškog pokreta i u pojedinim institucijama postavljaju fotografije ustaškog poglavara Ante Pavelića”.

“Naziv Hercegbosanska županija zvuči kao Herceg-Bosna, a znamo da je u vrijeme Herceg-Bosne izvršeno protjerivanje srpskog stanovništva iz Drvara, Bosanskog Grahova, Glamoča i Kupresa”, rekao je Radanović, komentarišući službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnicu kao grb Kantona 10, koji vrijeđaju srpski konstitutivni narod.

Radanović je istakao da su Srbi 1991. godine bili većinska populacija u šest opština u Livanjskom kantonu jer su činili 60 odsto stanovništva, te ocijenio da danas srpski narod u ovom kantonu nije konstitutivan.

“Neprihvatljivi su nazivi određenih ulica, institucija, te fotografije Ante Pavelića koje su okačene u pojedinim institucijama kantonalne Vlade, neprihvatiljivo je da se bilo kakva ustaška i nacistička obilježja bilo gdje ističu”, rekao je Radanović i dodao da takva obilježja plaše narod.

(StarMo)