Naslovnica Mostar Pozorište sezonu otvara predstavom Identitluk

Pozorište sezonu otvara predstavom Identitluk

258

Mostar — Narodno pozorište Mostar otvorit će novu pozorišnu sezonu gostovanjem na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, gdje će u nedjelju, 30. augusta, izvesti predstavu Amina Maaloufa “Identitluk”, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Predstava “Identitluk” suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se diurektno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog “čije je bolje?”.

Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu te otvaraju pitanja koja podstiču razmišljanje o vlastitom identitetu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Glumačku postavu čine: Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

U narednom periodu Narodno pozorište Mostar gostovat će i na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na festivalu Marulićevi dani u Splitu, te na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Na jesen je planiran i 17. izdanje međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2020”.

(StarMo)