Naslovnica Život Pozorište odgovorilo na optužbe – podnesena i krivična prijava

Pozorište odgovorilo na optužbe – podnesena i krivična prijava

567
foto arhiva

Mostar — Narodno pozorište u Mostaru objavilo je u srijedu demant na navode iz članka, objavljenog 14. 4. 2021. godine na portalu Klix.ba pod naslovom „Narodno pozorište Mostar: Mostarka tvrdi da je dobila otkaz nakon što je odbila platiti račune za SDA”.

U demantu stoji kako Narodno pozorište u Mostaru kao i direktor Almir Mujkanović lično, u potpunosti kao “gnusne laži” odbaciju navode bivše radnice Aldijane Šteta iznesene u članku iz naslova.

U demantiju se dalje kaže:

Aldijana Šteta dobila je otkaz jer je odbijala izvršiti više radnih zadataka iz opisa radnog mjesta, a koji nemaju veze sa plaćanjem računa koje je ista dostavila redakciji Klix-a. Razlozi su navedeni u samom otkazu čiji sadržaj ista krije jer raskrinkava njene laži.

Svi računi koje je imenovana problematizirala su dostavljeni Službi unutarnjeg nadzora Grada Mostara koja je na zahtjev gradonačelnika izvršila kontrolu, te su ustanovili da su navodi Aldijane Šteta netačni. To što radnica nije upoznata da Narodno pozorište radi određene manifestacije, u ovom slučaju ‘Mostarsko ljeto 2020’, u kojem periodu je ista bila na godišnjem odmoru, te da po istom osnovu nastaju i troškovi, samo je znak koliko je neupućena i osiona bila. Dovoditi Narodno pozorište i bilo koju političku partiju u vezu, a u ovom slučaju SDA čiji član je Aldijana Šteta, je izvan svakog razuma i krajnje zla konstrukcija s namjerom da uništi dignitet ove kuće”.


Iz NP Mostar u demantiju navode i kako je njihova bivša zaposlenica navodno “godinama potkradala pozorište”.

“Netačni su navodi da je bilo ko zaposlen na ‘njeno mjesto’ jer računovodstvene poslove za Narodno pozorište Mostar obavlja ovlaštena agencija Amal doo Mostar, temeljem Ugovora o obavljanju knjigovodstvenih usluga broj 27/21 od 26. 1. 2021. godine”, stoji u demantiju i dodaje se da je upravo navedena agencija ušla u trag “krađi i kriminalu koje je godinama Aldijana Šteta radila na štetu Pozorišta, o čemu je sačinjena i službena zabilješka dana 12. 2. 2021. godine”.

“Aldijana Šteta je otkaz dobila prije 3 mjeseca, tačnije, 15. 1. 2021. godine, a jedini razlog zašto sada izlazi u javnost jeste taj što je na svim relevantnim adresama (Služba za kulturu, Služba unutarnjeg nadzora, nadležno ministarstvo) dobila odbijenicu, odnosno, jer su svi uvidjeli da iznosi notorne neistine”. navodi se u demantijun i dodaje kako je jedina istina u cijeloj priči jeste ta da je “Aldijana Šteta sistemski potkradala pozorište, sebi kupujući obuću u trgovini Astra doo, te bijelu tehniku u trgovini Megamarkt doo Mostar sredstvima Pozorišta, te sebi godinama obračunavajući platu koja joj ne pripada, na koji način je oštetila ovu ustanovu za iznos od preko 11.000,00 KM”.

U demantiju NP Mostar stoji i da je Pozorište podnijelo krivičnu prijavu protiv bivše zaposlenice 26. 2. 2021. godine. Navode i da je Kantonalna inspekcija rada izvršila provjeru navoda Aldijane Šteta o navodnom nezakonitom zapošljavanju, pri čemu je Inspekcija rada utvrdila da su navodi apsolutno netačni.

“Svi finansijski izvještaji ove kuće, od dana preuzimanja dužnosti direktora Almira Mujkanovića, javno su objavljeni na našoj internetskoj stranici pa svako lice ima mogućnost izvršiti uvid u iste i poduzeti korake ukoliko smatra da postoje nezakonitosti. Nakon što su nadležne službe Aldijani Šteta saopštile da su joj sve primjedbe neosnovane, posredno, da je otkaz osnovan i da iznosi neistine, imenovana se odlučila na medijski linč koji će rezulturati novom tužbom zbog narušavanja ugleda.

Takođe, umjesto objava i prenošenja neistina koje mogu voditi tužbama, pozivamo medije da lično ili kod nadležnih službi provjere navode prije nego objave određeni članak”, stoji uz ostalo u demantiju kojeg potpisuje direktor NP Mostar, Almir Mujkanović.

Podsjećanja radi, Aldijana Šteta je iznijela teške optužbe na račun Narodnog pozorišta Mostar i direktora Almira Mujkanovića o tome kako je otkaz dobila “nakon što je odbila platiti račune za SDA”.

Detaljnije o njenim optužbama može se pročitati na ovom linku.

(StarMo)