Naslovnica Mostar Pozorište lutaka: Premijera predstave “Snjeguljac”

Pozorište lutaka: Premijera predstave “Snjeguljac”

351

Mostar — U Pozorištu lutaka Mostar (PLM) večeras će u dva termina premijerno biti odigrana predstava „Snjeguljac“ prema tekstu Nedžada Maksumića.

Zbog ogromnog interesovanja publike prva premijerna predstava biće održana u 19 sati, a druga već u 20 i 15. Još nešto karata ostalo je za drugi termin, a rezervacije se mogu izvršiti putem telefona 036/552-625 ili na e-mail info@plm.ba, saopćeno je iz PLM.

Dječiji dramski i lutkarski studio Pozorišta lutaka, nakon višemjesečnog rada, pripremio je za scenu svoju prvu premijeru. Novi izazovi i nova energija u ovom Pozorištu proizvod su pedagoškog i dramsko-lutkarskog školovanja najmlađih članova ove kuće, djece iz mostarskih osnovnih škola. Ovi desetogodišnjaci učili su se kroz sve ove mjesece rada dramskim i lutkarskim tehnikama, scenskom govoru, scenskom pokretu i radu koji iziskuje jedna premijerna predstava.

Dramsko pedagoško vodstvo im je bila Adela Lerić, diplomirani dramski pedagog, a režiju i izbor scenske muzike napravio je Nedžad Maksumić.

U predstavi igraju: Adna Derviškadić, Ajla Dudić, Muhammed Džafić, Zarah Elezović, Harun Kadribegović, Tarik Oručević, Ejla Pajević, Hana Radoš, Ali Tojaga i, kao profesionalna pomoć, stalni član ansambla Pozorišta lutaka u Mostaru, Ali Kamer Aksoy.

Već sada je predviđeno da ova predstava bude izvedena i u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

Ova premijera još je jedan od niza programa u okviru obilježavanja velikog jubileja, 70 godina postojanja i rada Pozorišta lutaka u Mostaru. Već nakon ljeta, održaće se i drugo izdanje Festivala lutkarske umjetnosti Mostar (FLUM), a ostale aktivnosti slijede nakon toga, navode iz PLM-a, prenosi Mostarki.ba.

(StarMo)