Naslovnica Mostar Poznati mostarski poduzetnik izgubio tužbu protiv Dnevnog lista

Poznati mostarski poduzetnik izgubio tužbu protiv Dnevnog lista

545
Ante Vidačak

Mostar — Poznati mostarski preduzetnik i suvlasnik hotela ”Mostar” Ante Vidačak izgubio je tužbu protiv Dnevnog lista, glavnog urednika Darija Lukića i novinarke Vanje Bjelica-Čabrilo.

Kantonalni sud u Mostaru donio je presudu kojom se žalba tužioca Ante Vidačka koga zastupa advokat Dušanka Šoljić –Ćorić odbija kao neosnovana, dok se žalba tuženih koje zastupaju advokati Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić-Crnjac uvažava i prvostepena presuda preinačava.

”Žalba tuženih se uvažava i prvostepena presuda se preinačava na način da se odbija tužbeni zahtjev tužioca radi naknade štete zbog klevete kojim traži da mu tuženi isplate iznos od po 5.000, 00 KM te da se presuda objavi u štampi udarnim naslovom na polovini prve stranice kao najavu, kao i na drugoj stranci, u istoj veličini prostora (dvije trećine) u centralnom dijelu, istim fontom, istaknutim okvirom, kao što je natpis na tim stranicama u izdanju od nedjelje 22.12.2013. godine, ali i internetskom izdanju www.dnevni-list.ba, gdje je prenesena ista vijest, istim prostorom, fontom i naslovom kako je objavljeno u ovom mediju, sve o svom trošku u roku od 30 dana i da mu naknadi troškove postupka”, navodi se u presudi Kantonalnog suda Mostar.

Ante Vidačak 2014. godine podnio je tužbu za naknadu štete zbog klevete zbog teksta objavljenog u decembru 2013. godine u Dnevnom listu. Tekst se bavio problematikom nedonošenja budžeta institucija BiH zbog čega je bila upitna isplata plata i penzija, te su u vezi s tom problematikom preneseni navodi političara i parlamentaraca koji su tvrdili kako je jedan od problema što se budžet ne usvaja i taj što se u njemu nije našlo šest miliona maraka za kapitalne investicije u Mostaru. U tekstu je navedeno kako se navodno te kapitalne investicije dovode u vezu sa kupovinom prostora za smještaj državnih institucija od Ante Vidačka koji je prijatelj i kum lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Kantonalni sud ocijenio je da u tekstu autor ništa nije iznio kao činjenicu, već je samo prenio nečije izražavanje, to jest navode parlamentaraca iz opozicije. Kantonalni sud u Mostaru navodi kako je presudu donio na osnovu materijalnih dokaza iznesenih u prvostepenom postupku. ”Tuženi su u ovoj parnici potpuno uspjeli, pa im se priznaje nagrada za sastav žalbe u iznosu od 827 KM, koliko je iznosila prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u FBiH u mjesecu novembru 2015. kada je preduzeta ova radnja…Ostale troškove nisu ni tražili”, navodi se u obrazloženju presude.


Vidačak je tužbu podnio Opštinskom sudu u Mostaru i tražio naknadu štete zbog klevete i to po pet hiljada maraka naknade od Dnevnog lista, novinarke i glavnog urednika, te objavu presude na naslovnoj stranici, te na stranicama broj dva i tri. Vidačak je naveo da traži naknadu za ugrožavanje ugleda i nanošenje duševne boli.

 

(StarMo)