Naslovnica Region Poznati dobitnici nagrade “Predrag Matvejević”

Poznati dobitnici nagrade “Predrag Matvejević”

138
Predrag Matvejević

Zagreb — Književnu nagradu “Predrag Matvejević” za 2021. osvojio je makedonski pjesnik Borče Panov za knjigu “Brijanje Balona”, a izvan konkurencije dobitnik je talijanski pisac Erri De Luca za životno djelo i knjigu “Potkožne tetovaže” – javili su organizatori.

U počast istaknutom književniku i intelektualcu Predragu Matvejeviću nagrada je pokrenuta za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja bivše Jugoslavije. Pokrenuli su je Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr, odnosno za eseje, pripovijetke, poeziju, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražava vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom, albanskom ili makedonskom jezičnom području.

 

(StarMo)