Naslovnica BiH Poznati bh. glumac umro u izolatoriju

Poznati bh. glumac umro u izolatoriju

761

Sarajevo — Velikan bosanskohercegovačke glumačke scene Dragan Jovičić preminuo je noćas u izolatoriju Klinike za plućne bolesnike “Podhrastovi” u Sarajevu gdje je smješten zbog zaraze koronavirusom, potvrđeno je Feni u Kamernom teatru 55, njegovoj matičnoj kući.

Brojne njegove kolege i prijatelji zatečeni su tom informacijom te nemjerljivim gubitkom za teatarsku scenu u BiH.

Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953. godine. Bio je filmski i pozorišni glumac te direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 od 2011. do 2015. godine.

Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Mnoge od njih su s početka njegove karijere, koje su i obilježile njegov glumački opus poput “Kože”, jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio velik trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u “Velikom briljantnom valceru” slovenskog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u “Metastabilnom Graalu”.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u “Husein-kapetanu Gradaščeviću” Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Publika će ga pamtiti upravo kao prvaka drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra, prenijeli su bh. portali.

(StarMo)