Naslovnica Politika Poznati austrijski novinar o Milanoviću: Neki promatrači javno špekuliraju o ovisnosti i...

Poznati austrijski novinar o Milanoviću: Neki promatrači javno špekuliraju o ovisnosti i psihičkim problemima

144
Zoran Milanović

Beč/Zagreb — “Otrov nacionalizma je još uvijek prejak. Hrvatska jednostavno nema sreće sa svojim šefovima država” – napisao je poznati austrijski novinar i publicist mađarskih korijena, Paul Lendvai, u kolumni u austrijskom listu Der Standard.

Uspoređujući Hrvatsku s Turskom i Mađarskom, koje imaju jake i autoritarne vođe, Recepa Tayyipa Erdogana i Viktora Orbana, Lendvai u Der Standardu, spominjući Milanovića, piše da se radi o “zalutalom političaru, bivšem socijaldemokratskom premijeru, koji je početkom 2020. godine izabran za šefa države”.

Lendvai piše da je Hrvatska, “pod razboritim vodstvom” konzervativnog premijera i bivšeg vrhunskog diplomata Andreja Plenkovića, koji je na toj funkciji od 2016.” dosad bila među konstruktivnijim članicama Europske unije, pa da stoga “iznenađuje činjenica da u njoj nema jednoglasne potpore Ukrajini u njezinu otporu ruskoj agresiji”.

Austrijski novinar piše da Milanović želi blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO “sve dok se izborni zakon u Bosni i Hercegovini ne promijeni”.

Cilj je izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da ojača poziciju bosanskih Hrvata na saveznim izborima, dodajući kako “neki promatrači javno špekuliraju i o ovisnosti o drogama i psihičkim problemima” – zaključuje Lendvai.

(StarMo)