Naslovnica BiH Poznat vremenski okvir završetka najvećeg poslijeratnog projekta u BiH

Poznat vremenski okvir završetka najvećeg poslijeratnog projekta u BiH

265
foto: ilustracija

Mostar — Nakon godina gradnje i uloženih miliona poznat je vremenski okvir dovršetka najvećeg poslijeratnog projekta u Bosni i Hercegovini – koridora V-c.

U razgovoru za Fenu pomoćnik federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Jadranko Puljić ističe kako je osigurano finansiranje gradnje kompletne trase, a u najoptimističnijem scenariju koridor V-c bi trebao biti gotov 2028. godine, prenosi Mostarski.ba.

Taj evropski saobraćajni koridor proteže se od Budimpešte preko Osijeka, Sarajeva, Mostara do Luke Ploče na jadranskoj obali, a kroz Bosnu i Hercegovinu pruža se u dužini 330 kilometara.

Od tih 330 kilometara na Hercegovinu otpada 105 kilometara, od prijevoja Ivan na sjeveru, do Bijače na jugu. Upravo će se na hercegovačkom dijelu autoceste graditi neki od najzahtjevnijih objekata, među kojima i deset kilometara dug tunel Prenj čiji će završetak gradnje ujedno predstavljati i završetak bh. dijela koridora V-c.

“Od ukupno 105 kilometara koridora V-c u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ove godine očekujemo završetak novih 14 kilometara na dionicama Počitelj – Zvirovići i Buna – Kvanj. S obzirom da je ranije izgrađena dionica od Zvirovića do Bijače to je nekih 30 kilometara autoceste u HNK-u, a krajem 2025. od Mostara do granice na Bijači imat ćemo 40-ak kilometara autoceste u funkciji i tada će se iz Mostara do granice dolaziti za nekih 20-ak minuta”, kaže Puljić.

Uticaj pandemije na gradnju

Puljić kaže kako pandemija i porast cijena građevinskog materijala neće bitno poremetiti dinamiku izgradnje.

“Izvođači radova moraju se pridržavati potpisanih ugovora”, navodi Puljić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)