Naslovnica BiH Poznat identitet ubijenog migranta u Bileći

Poznat identitet ubijenog migranta u Bileći

533
ubijeni migrant

Bileća — Migrant čija je dženaza kao nepoznatoj osobi obavljena početkom oktobra u Bileći, je dvadesetogodišnji Seid Addou iz Maroka.

Ovu informaciju sinoć je dobio Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacka i Bileće, kojem se sinoć javio Seidov brat Mostapha, izrazivši želju da Seidovo tijelo uz pomoć porodice bude prebačeno iz Bosne i Hercegovine u Maroko, odnosno rodni grad Berkane.

Do efendije Bilalića stigla je i lična karta Seida Addoua na kojoj piše da je rođen 15. augusta 1999. godine u mjestu Berkane, od oca Mohammeda i majke Rahime.

“Mi smo nakon dženaze namaza sebe na neki način obavezali da ćemo pokušati stupiti u kontakt sa prijeteljima i ljudima koji poznaju merhuma, sada već poznatog imena i prezimena, Seida Addoua iz Maroka, dvadesetogodišnjaka”, kazao je u razgovoru za Anadoliju efendija Bilalić.

Efendija je naveo kako su radili i postupali onako kako su i rekli onoga dana kada je bila dženaza, bez obzira na to što je obdukcija govorila da je prema otiscima zuba riječ o muškarcu između 25 i 30 godina.

“Mi smo bili uporni. Na nekoliko adresa i preko naših centara koji se brinu o migrantima slali smo Seidove fotografije. Iznenada me je nazvao Granični policajac BiH Ivica Sabljo iz Posušja, koji je dobio moj broj. Nakon što sam mu dostavio Seidove fotografije, koje je on proslijedio njegovoj porodici, jednom čudnom vezom, ali, eto, Bog određuje, sinoć mi se javio Seidov brat Mostapha. Porodica je iskazala spremnost da prebace Seidovo tijelo u Maroko, u rodni grad Berkane”, kazao je efendija Bilalić.

Seid Addou je svirepo ubijen početkom oktobra na području Bileće, kada je sa grupom migranata ušao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

(StarMo)