Naslovnica Politika Pozivaju Bidena da se “što prije” vrati nuklearnom sporazumu sa Iranom

Pozivaju Bidena da se “što prije” vrati nuklearnom sporazumu sa Iranom

102
Joe Biden

Washington — Grupa vjerskih vođa u SAD pozvala je predsjednika Joea Bidena da se “što prije vrati Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA), također poznatom kao iranski nuklearni sporazum”.

Izjavu je predvodio Odbor prijatelja za nacionalno zakonodavstvo (FCNL), a potpisala ju je široka koalicija vjerskih vođa i poglavara vjerskih organizacija, uključujući protestantske, katoličke, evanđeoske i jevrejske vođe, kao i nacionalne poglavare zajednica za više kršćanskih denominacija i predsjednik Nacionalnog vijeća crkava, izvijestio je FCNL.

– Duboko smo zabrinuti nedavnim vijestima koji sugerišu da su pregovori između Irana i Sjedinjenih Država o povratku Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja na rubu kolapsa, povećavajući rizik od rata i nuklearnog proliferacije. Snažno pozivamo Bidenovu administraciju da ostane za pregovaračkim stolom i ima hrabrosti djelovati za mir – navodi se u saopćenju, prenosi IRNA.

U izjavi su istaknute prednosti iranskog nuklearnog sporazuma kao oruđa nuklearnog neširenja, kao sredstva za sprječavanje rata i kao moralnog čina za okončanje humanitarne patnje uzrokovane širokim sankcijama.

Također je pozvao Bidena i njegovu administraciju da priznaju da “napredak zahtijeva pregovore i kompromis, a ne prijetnje i zastrašivanje”.

 

(StarMo)