Naslovnica Politika Poziv Trumpu: “Prestanite širiti lažne tvrdnje”

Poziv Trumpu: “Prestanite širiti lažne tvrdnje”

420
Donald Trump

Washington — Visoki izborni zvaničnik iz Georgije, jučer je zamolio američkog predsjednika Donalda Trumpa da svojim neutemeljenim tvrdnjama o lažiranju izbornih rezultata “prestane inspirirati ljude da čine potencijalno nasilje”.

Gabriel Sterling, šef državnih glasačkih sistema, rekao je da su prijetnje poslije izbora postale toliko intenzivne da su policajci raspoređeni ispred njegove kuće.

“Učini nešto @BrianKempGA. Dopustio si prevaru u državi”, Trump je uputio tveet guverneru Georgije, Brianu Kempu. “Moramo provjeriti potpise i prebrojati potpisane koverte uz izborne listiće. I onda poništiti izbore. Neće biti potrebno. Svi ćemo pobijediti!”, prenio je Index.hr.

Sterling (republikanac) je također rekao da je supruga državnog sekretara Georgije, Brada Raffenspergera, na mobitel dobivala “prijetnje seksualnog sadržaja”, a mladi saradnik primao je prijetnje smrću nakon što su lažne poruke da je uhvaćen u prevari postale viralne.

Državni sekretar Georgije, Brad Raffensperger, republikanac, rekao je da nema dokaza o tome da je bilo veće prevare na izborima 3. novembra.

“Prestanite inspirirati ljude da čine potencijalno nasilje. Neko će nastradati, neko će biti ustrijeljen, neko će biti ubijen”, rekao je Sterling. “Sve je otišlo predaleko”, dodao je. “Mora prestati.”

Prošle sedmice, Trump je javno oslovio Raffenspergera kao “neprijatelja naroda.”

(StarMo)