Naslovnica Region Poziv da se u Srbiji prikaže film o Srebrenici

Poziv da se u Srbiji prikaže film o Srebrenici

272

Beograd — Regionalna Akademija za razvoj demokratije obratila se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtjevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film „Quo Vadis, Aida?“ koji je u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pored Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljicu u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorica glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu u ovom filmu koji govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u ljeto 1995. godine.

U pismu se navodi “da je vrijeme da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju”.

Naglašeno je da je “nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprinio izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio-televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrijednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dvije decenije nakon završetka posljednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima”.

(StarMo)