Naslovnica BiH Požari svake godine na istim mjestima: “To ne može biti slučajno”

Požari svake godine na istim mjestima: “To ne može biti slučajno”

287
foto: arhiva - ilustracija

Široki Brijeg — Vatrogasci u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) u prva tri mjeseca ove godine imali su 359 intervencija što je najviše otkada Uprava civilne zaštite vodi evidenciju.

Od ukupnog broja požara 188 se odnosilo na požare trave i niskog rastinja, u 132 slučaja radilo se o šumskim požarima, a zabilježeno je i 16 požara na stambenim objektima. Ukupno je izgorjelo 1.439 ha površine od toga 1.301 hektar šume.

“Mi raspolažemo skromnim resursima u borbi protiv požara, kada su u pitanju ljudstvo i tehnika, pa nam se događa da imamo istovremeno više požara na području jedne vatrogasne jedinice, te su vatrogasci primorani ići na novu intervenciju, a nisu u potpunosti pogasili požar na požarištu na koje se kasnije moraju vraćati. Tako nam se događa da isti požar gasimo i po nekoliko dana što iscrpljuje vatrogasce i finansijski značajno povećava troškove”, kazao je u razgovoru za Fenu
pomoćnik direktora Uprava civilne zaštite ZHK Mladen Bošnjak, prenose u subotu bh. portali.

Na području ZHK djeluju četiri profesionalne vatrogasne jedinice (Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje) i dobrovoljna vatrogasna društva Gorica, Mokro, Kočerin.

Nedavno su formirana nova dobrovoljna vatrogasna društva Rakitno i Tihaljina, dok je Vir u fazi registriranja.

“Požarnu sezonu očekujemo sa 47 profesionalnih vatrogasaca i 106 vatrogasaca u DVD-ima. Pored njih, djeluje i Vatrogasna jedinica Violeta Grude koja u svom sastavu ima 14 vatrogasaca”, kazao je Bošnjak.

Prema njegovim riječima, saradnja između vatrogasnih jedinica na nivou kantona, kao i susjednih kantona, je dobra i zadovoljavajuća, međutim problematična je saradnja s višim nivoima vlasti.

“Naročito se to odnosi na angažman helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara iz zraka na nepristupačnom terenu. Zbog složene procedure traženja nerado se odlučujemo da je zatražimo, a ako je i zatražimo, helikopteri obično ne stignu na vrijeme ili uopće ne stignu”, istakao je.

Pored profesionalne obučenosti i materijalne opremljenosti vatrogasaca, ono na čemu treba konstanto raditi je edukacija stanovništva o opasnostima od paljenja vatre na otvorenom, ocijenio je.

“Stalno apeliramo na građane da svojim ponašanjem ne ugrožavaju svoje i tuđe živote, svoju i tuđu imovinu te da ne pale vatru na otvorenom prostoru u vrijeme požarne sezone, a naročito kada su atmosferski uslovi takvi da pogoduju brzom širenju požara što za sobom povlači krivične i druge sankcije iz Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva. Indikativno je da se svake godine gotovo redovno ponavljaju požari na istim lokacijama što ne može biti slučajno”, rekao je Bošnjak.

Osvrnuo se i na divlje deponije koje uzrokuju brojne probleme i koje su mjesta na kojima često izbijaju požari.

“Nažalost u našem kantonu imamo velikih broj takvih deponija, a pojedine su toliko velike, poput deponije starih guma na lokaciji Gorica, da mogu izazvati pravi ekocid. Pozvao bih odgovorne institucije i ekološke organizacije da se pokrenu akcije čišćenja takvih deponija i onemogućavanje daljnjeg odlaganja otpada na njima”, istakao je Bošnjak.

(StarMo)