Naslovnica Mostar Požari: Samo na području Mostara 25 naleta helikoptera

Požari: Samo na području Mostara 25 naleta helikoptera

304

Mostar — Vatrogasne službe na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i u protekla 24 sata vodile su borbu s požarima širom HNK.

Prema jutrošnjem izvještaju Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, na području Grada Mostara evidentirano je sedam požara, među kojima je i onaj u mjestu Bišina, gdje je preko cijelog dana u subotu gorjela šuma i trava.

Od zamjenika komandira Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar u OC CZV-e HNK-a stigla je informacija o djelovanju helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH tokom subote u gašenju požara na području Grada Mostara.

Helikopter OS BiH je u periodu od 10 do 17 sati djelovao na sjevernom području Grada Mostara – u jutarnjim satima iznad naselja Kuti prema Pločnu, te je potom djelovanje usmjerio na gašenje požara na potezu Potporim-Ruište-Herceg vrelo, kako bi se usporilo širenje požara prema parku prirode Rujište. Izvršeno je ukupno oko 25 naleta helikoptera.

“Prema tome, požar nije stavljen pod kontrolu, već je djelovanjem helikoptera usporeno njegovo širenje. U planu je da helikopter OS djeluje i tokom današnjeg dana na pomenutom području shodno situaciji na terenu. Trenutno nema opasnosti po obližnja naselja i stanovništvo (vikend naselje Rujište i naselja Kuti i Livač)”, javili su iz CZ-a.

Na čapljinskom području zabilježeno je 11 požara, a na tri lokaliteta gorjela je šuma.

U opštini Čitluk registrovano je sedam požara, a u Velikom Ograđeniku gorjela je smreka i borova šuma.

U opštini Konjic, požar koji se pojavio u mjestu Ovčari i koji se u toku noći proširio prema naselju Galjevo u toku dana je stavljen pod kontrolu, ali je još uvijek aktivan. Na gašenju požara u toku dana bila su angažirana tri Air Traktora iz Crne Gore, koja su napravila tri preleta, rezultati gašenja efikasni, javljaju iz CZ-a.

Požar u naselju Spiljani je lokalizovan, kao i požar iznad Naselja i Strgonci. Aktivni su požari na Vrapču i Nevizdračkom potoku. Iznad naselja Kostajnica gori požar na rubu borove šume.

Što se tiče opštine Jablanica, u petak u popodnevnim satima prijavljena je pojava požara u blizini sela Glodnica. Pripadnici PVJ Jablanica odmah su izišli na teren, ali se požar velikom brzinom proširio na strme padine u pravcu Bokševice, te zahvatio područje koje je sumnjivo na kontaminiranost minama.

Ispred Službe civilne zaštite izvršene su konsultacije sa predstavnicima BH MAK-a, PU Mostar, te je utvrđeno da je požar zahvatio područje koje se vodi kao minsko kontaminirano.
Vatrogasci stalno prate situaciju i nalaze se na terenu. S obzirom na to da se radi o jako strmom terenu, postoji mogućnost da budu ugrožene kuće u naselju Glodnica. Trenutno je požarna linija u padinama iznad naselja Falanovo Brdo i Kostajnica, koja pripadaju Opštini Konjic. Cijelo ovo područje zahvata područje koje je kontaminirano minama.

Treba naglasiti da je i pored Upozorenja izdatog od strane Službe civilne i protivpožarne zaštite, o poduzimanju preventivnih mjera i zabrani paljenja vatre na otvorenom, i dalje prisutno neodgovorno ponašanje građana.

Oko 17 sati iznad magistralnog puta Sarajevo–Mostar, kod table na ulazu u Opštinu Jablanica, dogodio se novi požar koji je ugašen zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca. Trenutno nisu u opasnosti kuće, ali postoji opasnost ugrožavanja dalekovoda, metalne konstrukcije. Ukoliko dođe do promjene u pravcu puhanja vjetra može biti ugroženo naselje Glodnica prije svega od kotrljanja užarenog kamenja koje za sobom u kratkom vremenskom periodu može da formira požarnu liniju niz kosinu do samih kuća. Vatrogasci će i dalje pratiti situaciju i biti u funkciji očuvanja sigurnosti naselja Glodnica.

Treba napomenuti da se požarna linija približava jakoj borovoj šumi u blizini Kostajnice na prostoru Opštine Konjic, o čemu su obaviještene kolege iz Civilne zaštite Konjic. Sve se ovo nalazi u miniranom području, javljaju iz CZ Jablanica.

U jutrošnjem izvještaju OC-a CZV-a HNK-a se navodi i kako je u subotu od 08.30 sati do 18.00 sati na području opštine Prozor-Rama aktivno pet požarišta – Grevići, Parcani Gornje Brajke, Blace, te Klek. Air traktor nije djelovao tokom dana.

(StarMo)