Naslovnica BiH Požari kod Gacka i Bileće ne prijete kućama

Požari kod Gacka i Bileće ne prijete kućama

283

Sarajevo — Na području Gacka i Bileće požari iznad sela Brestice i onaj prema selu Zagradci i dalje su aktivni i stalno se nadgledaju, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite, prenosi BHRT.

Požar iznad sela Brestice, prema selu Zagradci, na području gatačke opštine je na izuzetno nepristupačnom terenu, nije blizu naseljenih mjesta i stalno se nadgleda.

I požar koji je iz gatačke opštine prešao na bilećku, iznad sela Brestice je na nepristupačnom terenu, ne prijeti naseljenim mjestima, ali se ne gasi se i prati se.

Šumski požar koji se ponovo aktivirao na uzvišenju Vjetrenik-Košutica, na području Sokoca, lokalizovan je i stavljen pod kontrolu.

Požar je gasilo devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila i 25 radnika Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac od 9.00 do 22.30 sati, a gašenje je otežavao veliki uspon na tom lokalitetu, gdje je veoma teško pristupiti sa brentačama sa vodom za gašenje vatre.

Na području Sokoca ugašen je požar u kojem je bila zapaljena suva trava, u krugu bivšeg “Unisa”, a gasila su ga tri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila od 17.30 do 18.20 sati.

Na području Bileće vatrogasci su imali jednu intervenciju u mjestu Mirlovići jer je gorjela trava i nisko rastinje, a na teren su izašla tri vatrogasca sa jednim vozilom i požar je ugašen.

Na području Višegrada požar u rejonu planine Veliki Stolac je pod kontrolom, a radnici Šumskog gazdinstva “Panos” dežurali su na požarištu.

Požar na lokalitetu Velji Lug, na području Višegrada, gdje su bili zapaljeni suva trava i nisko rastinje takođe je ugašen, a intervenisala su dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Vatrogasna brigada Banjaluke u toku protekla 24 časa imala je četiri intervencije – tri požara i jednu tehničku intervenciju, a od toga jedan požar u skladištu sekundarnih sirovina.

Intervencija gašenja trajala je od 15.00 do 23.40 časova. Učestvovalo je 14 vatrogasaca sa deset vozila, a pomagao im je i Helikopterski servis Republike Srpske. Jedan vatrogasac je lakše povrijeđen.

U akciji gašenja požara veća količina vatrogasne tehnike je oštećena, a jedna vatrogasna ekipa još dežura na požarištu. Iznos nastale materijalne štete, kao i uzrok požara, biće utvrđivani naknadno.

Na području Trebinja vatrogasci su imali dvije manje intervencije – u mjestu Gomiljani, gdje je gorjela trava i gdje je vatra ugašena i na kontejneru koji je gorio u centru.

Ugašeni su i požari na području Rogatice, u predjelu Osova i Seljana, te Istočnog Sarajeva, gdje je na području Kijeva zapaljena suva trava i šuma, kao i u paljanskoj opštini, na području Mokrog-Potoci, te fočanskoj, gdje je izbio šumski požar na lokalitetu Izbišno.

Ugašeni su i požari koji su juče izbili na području Bijeljine i Bratunca.

(StarMo)