Naslovnica Mostar Povod je bila Lanina smrt: Pooštriti kazne!

Povod je bila Lanina smrt: Pooštriti kazne!

616

Mostar — Ministar pravde BiH, Josip Grubeša, u petak je zvanično objavio inicijativu za pooštravanje krivičnih zakona i kaznene politike u vezi sa izvršenjem najbrutalnijih krivičnih djela nad djecom, ženama i starijim osobama.

Na press-konferenciji u sjedištu Ministarstva finansija i trezora BiH u Mostaru, Grubeša je istakao kako je nedavna tragična smrt Mostarke Lane Bijedić bila povod da na Kolegiju Ministarstva, članovima Radne grupe za harmonizaciju krvivičnih zakona u BiH predloži da se traži model pooštravanja kazni za počinioce „ovakvih monstruoznih krivičnih djela“.

„Mi nismo dali prijedlog juče da te kazne budu doživotne, da te kazne budu određene na ovoliko ili onoliko, mi nismo rekli juče da to moraju biti smrtne, imali smo sad presudu Ustavnog suda vezanu za smrtnu kazbu RS-u, dali smo samo inicijativu našim članovima u Radnoj grupi, koja je sastavljena od predstavnika svih institucija relevantnih za pitanje zakonodavstva iz te sfere, da pronađu najbolje moguće rješenje“, rekao je Grubeša i dodao kako je tragična smrt Lane Bijedić ukazala na to da u BiH „imamo pored sede takve ljude koji su spremni počiniti ovakva monstruozna djela“.

Ministar Grubeša je ustvrdio da u BiH postoji dobra kaznena politika, ali da je problem što se na sudovima izriču kazne bliže zakonskom minimumu, nego zakonskom maksimumu. Iz tog razloga, naveo je, treba podstaći i sudove i ohrabriti ih da izriču veće kazne, kako bi se počinioci odvratili od činjenja krivičnog djela.

„Ako već govorimo narodski, vrlo često se može reći, ‘ja ću iz zatvora ikad, on iz zemlje nikad’. Mislim da mi trebamo zaustaviti takva promišljanja i da BiH ne treba biti nikakav ‘El Dorado’ za bilo kakve kriminalce“, naglasio je ministar Grubeša, dodajući da treba težiti da ljudi u BiH bolje, kvalitetnije i sigurnije žive.

On se složio s konstatacijom da je kaznena politika zapravo nadležnost entiteta, te je kazao da su i predstavnici entiteta članovi navedene Radne grupe, očekujući da i oni podrže ovakvu inicijativu.

I od medija je zatražio da inicijativa ne ostane samo „mrtvo slovo na papiru“, nego da ona dalje zaživi. Očekuje da nova vlast, kada bude formirana, krene u donošenje izmjena zakona.

„Ne trebamo čekati da se dogodi neko ovakvo teško zlodjelo da bi mi reagirali, ali evo, nažalost, ne mogu reći takvu tešku riječ da nam je ovo prigoda da sada javnost bude na strani donošenja zakona i da ubrza sve one koji su u procesu donošenja takvihrješenja da se ne stane, nego da se ide do kraja“, rekao je takođe Grubeša.

(StarMo)