Naslovnica BiH Povećan ulazak u BiH. Evo i zašto.

Povećan ulazak u BiH. Evo i zašto.

227
foto: arhiva - ilustracija

Čapljina — Promet na ulazu u Bosnu i Hercegovinu u prvih petnaest dana juna povećan je za 44.051 putnika, odnosno za 9,39 posto u odnosu na isti period prošlog mjeseca.

U periodu od 1. do 15. juna na ulazu u BiH evidentirano je ukupno 513.097 osoba, od čega 205.370 državljana BiH, a 307.727 stranih državljana, dok je u prošlom mjesecu u istom periodu evidentirano ukupno 469.046 osoba, od čega je 193.663 državljana BiH, a 275.383 strana državljana, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican, prenosi federalna.ba.

Šef tima u Jedinici granične policije Doljani Emir Tikveša kazao je kako je promet na ovom graničnom prelazu povećan u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

– To je tako jednim dijelom i zbog olakšavanja uslova za ulazak stranaca u BiH, tako da je evidentno da je protok ljudi i vozila na Graničnom prelazu Doljani pojačan – kazao je Tikveša.

Većina putnika, dodao je, koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu na ovom prelazu o uslovima ulaska informirani su putem elektronskih medija i portala, uglavnom svi poznaju propise i nema većih problema, ali ima nekih koji žele tranzitirati i to može stvarati problem, ali im se ne odbija ulazak u BiH.

– Prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine nadležni policijski organi Republike Hrvatske našim državljanima provjeravaju uslove ulaska u RH i u skladu s njihovim propisima i propisima Evropske unije im dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju ulazak u Hrvatsku – naveo je Tikveša i dodao kako se stranim državljanima koji ne posjeduju potrebne testove i ne ispunjavaju ostale uslove u skladu sa Zakonom o strancima odbija ulazak u BiH i daje im se pismeno rješenje.

Spomenuo je kako službenici Granične policije BiH svakodnevno upozoravaju ljude na obaveze koje moraju ispuniti kako bi ušli, odnosno izašli iz Bosne i Hercegovine.

– Svakodnevno u komunikaciji s putnicima i u našem obavljanju službenih radnji putnicima pomažemo i tu smo im na usluzi u vezi svih informacija o uvjetima i načinima prelaska granice vezano za pandemiju koronavirusa – kazao je Tikveša.

Naglasio je, također, kako se državljanima Bosne i Hercegovine kojima je krajnja destinacija Neum, a koji putuju kroz tranzitno područje Republike Hrvatske, dozvoljava tranzit pod uslovom da imaju neki dokaz o rezervaciji smještaja ili slično.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)