Naslovnica Politika “Povećali plate političarima, građani grcaju u dugovima”

“Povećali plate političarima, građani grcaju u dugovima”

107
foto: ilustracija

Sarajevo — Vijeće ministara BiH 30. marta povećalo je osnovicu za obračun plata zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine. Osim zaposlenicima, do povećanja plata će doći i parlamentarcima, ministrima i savjetnicima nakon usvajanja budžeta za 2022. godinu. U Našoj stranci protive se ovoj odluci.

„Vladajuća koalicija je pod izgovorom da povećava plate zaposlenicima u državnim institucijama, povećala plate i političarima. Mi smo se tome usprotivili na sjednici Predstavničkog doma kada smo rekli da ćemo podržati povećanje plata samo državnim službenicima a ne parlamentarcima, ministrima i savjetnicima čije su plate svakako previsoke. Mi ćemo sada predložiti smanjenje koeficijenta za nas parlamentarce, kao i za ministre i njihove savjetnike jer ovo što oni rade je pljačka građana“, istakli su iz Naše stranke, prenosi televizija N1.

Predstavnici vlasti žele proći kroz poskupljenja neosjetno, kazali su iz Naše stranke, dok građani grcaju u dugovima.

“Sigurno im je jasno da od oktobra više neće biti vlast pa se trude da u ovoj posljednjoj godini mandata uzmu što više od građana. Trudit ćemo se da im osujetimo plan. Ako ne uspijemo sada, sigurno ćemo im u oktobru smanjiti plate”, zaključili su iz Naše stranke.

(StarMo)