Naslovnica Mostar Potvrđeno: Policija HNK stupa u štrajk upozorenja

Potvrđeno: Policija HNK stupa u štrajk upozorenja

179
Nail Balić; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Članovi Sindikata policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) stupiće za sedam dana u štrajk upozorenja, potvrđeno je u srijedu za Radio gradska mreža (RGM) – Mostarski radio iz tog sindikata.

“Mi smo jučer održali sjednicu Upravnog odbora sindikata, na kojoj smo se odredili i zakazali smo novi štrajk upozorenja za 10. novembar, u vremenu od 10 do 11 sati u svim podružnicama Sindikata policije. Policijski službenici će na svojim radnim mjestima iskazati to nezadovoljstvo što se tiče štrajka upozorenja i vidjet ćemo naredne korake”, izjavio je za RGM predsjednik Sindikata policije HNK-a, Nail Balić.

Podsjećanja radi, Sindikat policije HNK-a nezadovoljan je rezultatima prošlosedmičnog sastanka predstavnika šest sindikata budžetskih korisnika sa zvaničnicima Vlade HNK-a. Na tom sastanku, tvrde u Sindikatu policije, bilo je dogovoreno da sindikalci potenciraju dvije teme – isplata po pravosnažnim sudskim presudama i povećanje osnovice plate.

Međutim, predsjednik Sindikata policije HNK-a Nail Balić tvrdi da je tok sastanka otišao u nekom sasvim drugom smjeru.

“Ono zbog čega sam ja bio kao predstavnik Sindikata policije HNK, znači to jeste isplata po pravosnažnim sudskim presudama. To su presude koje datiraju iz 2011. godine. Na sastanku je iznesen stav otprilike on ovako glasi – da će se to sve riješiti do kraja kalendarske godine i da ćemo biti zadovoljni s time i da treba rebalans budžeta”, rekao je Balić.

On je dodao da ostali sindikati na sastanku jesu bili zadovoljni onim što je obećano, ali da se Sindikat policije ne slaže sa takvim stavom.

“Mi smatramo da za izmirenje ovih obaveza koje su zaknjižene u budžetu za 2021. godinu, a radi se o četiri i po miliona, nema potrebe za rebalansom budžeta, jer ta sredstva su namjenjena u budžetu za 2021. godinu i nema nikakve potrebe za rebalansom da se to izmiri”, istakao je Balić.

(StarMo)