Naslovnica BiH Potvrđeno: Mamić neće biti izručen u RH

Potvrđeno: Mamić neće biti izručen u RH

381
Zdravko Mamić

Sarajevo — Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj “jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke”, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu, javlja Hina.

U saopćenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Žalbeno vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po molbi pravosudnih tijela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje kaznenog djela zločinačkog udruživanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. augusta.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića.

Prvostupanjsko vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bivšeg čelnika Dinama s obzirom na to da kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH.

Zdravko Mamić pobjegao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz Dinama.

U BiH boravi u Međugorju, a od izručenja štiti bosanskohercegovačko državljanstvo.

 

(StarMo)