Naslovnica Život Potvrđeno: Haftarove snage se povukle iz dijela Tripolija

Potvrđeno: Haftarove snage se povukle iz dijela Tripolija

351
Khalifa Haftar

Tripoli — Snage libijskog zapovjednika s istoka zemlje, Khalife Haftara, potvrdile su svoje „prerazmještanje“ iz libijske prijestonice Tripolija nakon što je međunarodno priznata vlada objavila da je povratila punu kontrolu nad gradom.

U četvrtak je Vlada nacionalne sloge (GNA) saopćila da je preuzela punu kontrolu nad širom regijom Tripolija, konačno slamajući ofanzivu Haftarovih snaga pokrenutu u aprilu prošle godine.

Haftarov portparol Ahmad al-Mesmari izjavio je da je prerazmještaj snaga „humanitarna gesta s ciljem da se poštedi libijski narod novog krvoprolića“

Na stotine ljudi je poginulo i više od 200.000 je protjerano iz svojih domova otkako je Haftar pokrenuo ofanzivu, najavljujući „čišćenje“ prijestonice od „terorističkih milicija“ u kojima je dominantan GNA.

Mesmari je kazao da prerazmještanje također ima za cilj dati poticaj vojnoj komisiji uz podršku UN-a koja ima zadatak da uspostavi primirje širom zemlje.

– Objavljujemo da prerazmještamo naše snage izvan Tripolija pod uslovom da druga strana poštuje prekid vatre. Ako ga ne poštuju, mi ćemo nastaviti vojne operacije i prekinuti naše učešće u radu vojne komisije – navodi on u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer, prenosi AFP.

(StarMo)