Naslovnica BiH Potvrđeno: Darko Elez izručen BiH

Potvrđeno: Darko Elez izručen BiH

247

Sarajevo — Darko Elez izručen je Bosni i Hercegovini u srijedu, 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu, 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva BiH.

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, Eleza je sačekao veliki broj policajaca, zadužnih za obezbjeđenje, te predstavnici državnog Tužilaštva, kazali su za RSE u Tužilaštvu BiH.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Bosanskohercegovačko pravosuđe, tražilo je njegovo izručenje zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH, saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Također, Eleza bosanskohercegovačko pravosuđe traži i radi istrage koju zajedno sprovode Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine.

On je osumnjičen i za iznudu, zastrašivanje i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija, 2018. i 2019. godine.

”Tužiteljstvo i partnerske institucije došle su do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih kaznenih djela, zajedno sa drugim osobama, osumnjičeni Elez Darko”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Darko Elez inače ima pasoše i Srbije i BiH.

(StarMo)