Naslovnica Mostar Potvrđeni novi slučajevi u Mostaru i Konjicu

Potvrđeni novi slučajevi u Mostaru i Konjicu

532
Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar; foto: ilustracija

Mostar — Na press-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak potvrđeno je da su u Mostaru registrovana još dva slučaja zaraze koronavirosum, te četiri slučaja u Konjicu.

Doktor Jurica Arapović iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar izjavo je kako su dva nova potvrđena slučajeva zaraženih korona virusom kontakti supruge od prvog bolesnika, koji je zbrinut u toj bolnici u izolacionom bloku. Dobro su i skoro da nemaju simptoma.

Prvi bolesnik koji se pojavio u bolnici, koji nije rekao da je obolio do korona virusa i zarazio ostale, je na terapiji s kisikom i ima obostranu upalu pluća, odnoso riječ je o teškoj kliničkoj slici.

“Poodilja je dobro. Testirali smo i dijete i ono je zbrinuto i u samoizolaciji i pod nadzorom. Dijete je dobro”, rekao je Arapović. Riječ je o porodilji koja je zaposlena kod prvooboljelog.

Dr Aarapović je kazao kako je ukupno testirano 59 osoba, od kojih je 27 samo tokom jučerašnjeg dana. Njihovim kontaktima je naložena samoizolacija.

Na press-konferenciji Kriznog štaba HNK je rečeno i kako je još uvijek nejasno ko je bio nulti kontakt u Mostaru, odnosno ko je zarazio prvooboljelog.

Kada je riječ o Konjicu, Arapović je istakao da je tu poznat nulti pacijent i da je riječ o državljaninu Srbije. Naglasio je kako su oboljeli svi iz Konjica i da je riječ o dva različita žarišta – Mostaru i Konjicu, odnosno da ovi slučajevi nisu povezani.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić kazao je kako imaju 436 izdatih rješenja za samoizolaciju, od kojih je 163 izdato u posljednja 24 sata iz razloga što su pooštrili mjere. Na terenu su sanitarni inspektori i policijski službenici koji kontrolišu da li ti pacijenti poštuju rješenja. Upozorio je da će kazne za kršenje biti maksimalne.

“Što se tiče Konjica, obrađujemo kontakte i probat ćemo zaustaviti širenje. Rade se novi brisevi i analize. Sva četiri slučaja su iz Konjica i bili su u kontaktu s nultim pacijentom. Nemoguće je se odjednom testirati koji su bili u kontaktu s njima i šaljemo ih u izolaciju dok ne dođu na red”, rekao je Avdić.

Kada su u pitanju telefonski brojevi koje je Krizni štab objavio za hitne slučajve prijave oboljelih ili sumnji, od danas će biti pojačane telefonske linije kao i broj osoba koje će se javljati na te brojeve.

Na press-konferenciji je saopšteno i da će Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar biti klinika za Covid, a uprava će također biti izmještena s prvog sprata, kako bi imali dovoljno prostorija za liječenje zaraženih pacijenata.

Od sutra je u funkciji i porodilište u SKB Mostar nakon što je izvršena detaljna dezinfekcija. Porodilje su otpuštene kućama i nalaze su i kućnoj izolaciji.

(StarMo)