Naslovnica BiH Potvrđene optužnice, zbog prikivanja dokaza u slučaju smrti Dženana Memića

Potvrđene optužnice, zbog prikivanja dokaza u slučaju smrti Dženana Memića

87
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u slučaju stradanja Dženana Memića, a protiv Alise Ramić (rođ. Mutap), njego oca Zijada Mutapa, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića te protiv uposlenika hotela “Crystal” na Ilidži Muamera Ožegovića.

Petorku Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića, mladića koji je, nakon teških povreda, preminuo 15. februara 2016. godine.

Sumnja se da su pristupili kriminalnoj grupi koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić dobio ozljede opasne po život u Velikoj Aleji na Ildži, 8. februara iste godine.

U optužnici se navodi da su Ramić, Mutap, Dupovac, Barić i Ožegović prikrivali i fingirali dokaze, a navodno je optuženi Mutap ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima su i optuženi, te je s njima lično i u dogovoru počinio nezakonite radnje, odnosno zajedno su činili nezakonite radnje.

Riječ je o neovlaštenom i bez naredbe nadležnog suda izuzimanju dokaza u vidu snimaka videonadzora, podmetanje dokaza, utvrđivanje akata koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, dostavljanje fingiranih dokaza na vještačenje te ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru.

U suštini, optuženi se terete za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza”.

(StarMo)