Naslovnica Život Potvrđena optužnica za ratni zločin na Palama

Potvrđena optužnica za ratni zločin na Palama

194
foto arhiva

Sarajevo — Državni sud BiH potvrdio je optužnicu koja Jovana Kušića, nastanjenog u Novom Sadu u Srbiji i Branislava Vukovića, nastanjenog u Vancouveru u Kanadi, koje se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U Sudu BiH su naveli da Branislav Vuković ima prebivalište u Kanadi, te mu optužnica još uvijek nije dostavljena.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, Kušić i Vuković se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, tokom maja i juna 1992. osobno i izravno sudjelovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

– Trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke ozljede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period te i danas imaju ožiljke i posljedice – naveli su ranije iz Državnog tužilaštva.

Najavljeno je također da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka te priložiti više desetina dokaznih materijala.

(StarMo)