Naslovnica Politika Potvrđena optužnica protiv Mektića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Mektića i ostalih

445
Dragan Mektić

Sarajevo — Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je pvih dana optužnicu u predmetu protiv bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i aktuelnog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Mektića.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, “optužnica je potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene”.

Tužilac Specijalnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mektića i još tri osobe zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti te pomaganja u izvršenju krivičnog djela.

Iz Tužilaštva je ranije potvrđeno da su, osim Mektića, optužnicom obuhvaćeni Igor Golijanin, bivši šef kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Samir Agić, u svojstvu pomoćnika ministra sigurnosti, te Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) iz Sarajeva.

Prema navodima optužnice, “navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih zvaničnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u području vatrogastva, a koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 euro.”

Ukupna pričinjena šteta, prema navodima Tužilaštva, iznosi 244.764,21 KM (125.145,95 eura).

Navode iz optužnice Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dokazivat će pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

(StarMo)