Naslovnica Region Potvrđena i treća optužnica protiv Mamića

Potvrđena i treća optužnica protiv Mamića

396

Osijek — Osječki Županijski sud potvrdio je u petak treću optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, u kojoj ga zagrebačko Županijsko državno tužilatvo tereti da je od 2002. do 2007., dok je obavljao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 miliona kuna te se spaja s drugom, tzv. “Mamić 2”.

Optužnica je upućena u upisnik radi dodjeljivanja sudiji, koji će raditi na tome predmetu u prvom stepenu. Odlučeno je da se ovaj predmet spoji s Uskočkim predmetom, tzv. “Mamić 2”, gdje je optužnica potvrđena u maju 2019. godine, a što je i bio prijedlog iz optužnice, izvijestio je nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Na pitanje novinara može li se Zdravku Mamiću suditi u odsustvu, Rožac je odgovorio potvrdno, ali kada se stvore svi zakonski uslovi, prenijeli su hrvatski mediji.

Mamićev advokat Veljko Miljević smatra kako zakonski propisi jasno određuju da nije moguće protezati jurisdikciju hrvatskog krivičnog zakonodavstva, bez obzira gdje je i prema kome počinjeno krivično djelo, ako je počinilac nedostupan državnim tijelima RH.

U trećoj optužnici tužilaštvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obavljao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog potpredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Iako je prema statutu kluba bio dužan brinuti se o zakonitom korištenju i raspolaganju finansijskim sredstvima kluba, okrivljeni je u namjeri da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist, navodi se. Terete ga da je nalagao prenos iznosa od 97.492 eura (u protivvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te lično podigao iznos od ukupno 2,2 miliona eura (u protivvrijednosti od 16 miliona kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura (u protivvrijednosti od 16,7 miliona kuna).

Na osnovu prve Uskokove optužnice Mamić je u junu prošle godine na osječkom Sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

(StarMo)