Naslovnica BiH Potvrdili: BiH je u MAP-u, NATO “pitanje sadašnjosti i budućnosti”

Potvrdili: BiH je u MAP-u, NATO “pitanje sadašnjosti i budućnosti”

405
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović potvrdio je da je naša zemlja od 5. decembra prošle godine u Akcijskom planu za članstvo (MAP).

Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, kazao je da NATO u kontekstu Bosne i Hercegovine “jako važno pitanje sadašjnosti i budućnosti”.

“BiH je 2009. godine zatražila od saveznika da BiH bude primljena u Akcioni plan za punopravno člnastvo – MAP. Da su saveznici 2010. godine na samitu u Talinu to odobrili uz knjižene perspektivne vojne imovine, tako da dilema jesmo li mi u MAP-u ili nismo, ona je davno razriješena. Na BiH je ostalo da ispuni odgovarajuće uslove i to je trajalo. Pred kraj prošle godine, saveznici su na osnovu dostignutih rezultata i u pogledu ispunjavanja Talinskog uslova kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine, sve se uknjižilo što se moglo uknjižiti na prostoru FBiH, neke su lokacije ostale još u procesu knjiženja. Saveznici su kazali Ok, vrijeme je da BiH dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP) s kojim se počinje akceptirati ili s kojim se počinje raditi u okviru Akcionog plana za punopravno članstvo”, kazao je Jusić.

(StarMo)