Naslovnica BiH Potrošačka korpa skoro dvaput veća od prosječne plate

Potrošačka korpa skoro dvaput veća od prosječne plate

245
foto arhiva

Sarajevo — Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar 2020. godine iznosi 1.918,53 KM i za 139,39 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi BHRT.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec septembar 2020. iznosila je 961,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12,00 KM je viša od prosječne plate isplaćene u julu 2020. godine.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 50,09 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

Prehrana – 46,2%
Stanovanje i komunalne usluge – 16,2%
Higijena i održavanje zdravlja – 8,0%
Obrazovanje i kultura – 5,7%
Odjeća i obuća – 10,4%
Prijevoz – 7,2%
Održavanje domaćinstva – 6,3%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

(StarMo)