Naslovnica BiH Potres u Stocu nije izazvao permanentno pomjeranje tla u BiH

Potres u Stocu nije izazvao permanentno pomjeranje tla u BiH

16

Sarajevo — Analiza utjecaja potresa kod Stoca pokazala je kako je pomjeranje tla koje se dogodilo 22. aprila 2022. godine izazvalo oscilacije GNSS stanica u okruženju, ali ne i permanente pomake.

Maksimalne oscilacije su bile u Čapljini (17 mm), Trebinju (15 mm), Gacku (10 mm) i Nevesinju (10 mm). Pored toga je uočeno da oscilacije traju duže što je GNSS stanica bliže epicentru, tako da je dužina potresa u Nevesinju (21 km od epicentra) trajala 15 sekundi, u Gackom (32 km) 16 sekundi, a u Čapljini (37 km) 10 sekundi, priopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), potres kod Stoca dogodio se 22. aprila 2022. u 23:07 sati na dubini od 10 km s jačinom magnitude od 5,7 MW.

Epicentar je bio u mjestu Strupići. Ovaj potres bio je najjači u Bosni i Hercegovini od onoga koji je 1969. pogodio Banju Luku. Osim u Bosni i Hercegovini, potres se osjetio u susjednoj Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Italiji.

Analiza utjecaja potresa urađena je u suradnji Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

(StarMo)