Naslovnica Region Potpisi na ugovor o autoputu Beograd-Sarajevo

Potpisi na ugovor o autoputu Beograd-Sarajevo

417
Dalipagić i Mihajlović

Beograd — Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je sa Sašom Dalipagićem, zamjenikom ministra telekomunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (BiH), sporazum između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH o saradnji na realizaciji projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

“Radovi na dionici Sremska Rača – Kuzmin teku po ugovorenom planu i dinamici. Ovo nije samo autoput, ovo je put koji povezuje dvije države i ljude koji u njima žive, put koji treba da nas vodi u budućnost, a ne u prošlost opterećenu problemima. Ovaj sporazum omogućiće nam da nastavimo radove i izdamo građevinsku dozvolu za izgradnju cijelog mosta preko Save”, izjavila je Zorana Mihajlović.

Saša Dalipagić rekao je da se ovaj sporazum odnosi na izgradnju dvije dionice auto-puta, jedan je Tuzla-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, a druga Sarajevo-Pale-Višegrad-granica sa Srbijom i dalje ka Beogradu.

“Sporazum predviđa i izgradnju mosta preko Save, koji će Srbija graditi, kao i pitanje graničnih prelaza. U roku od mesec dana formiraćemo zajedničko operativno tijelo radi efikasnije realizacije projekta”, rekao je Dalipagić.

Početak radova u oktobru obilježen je u Sremskoj Rači na sjevero-zapadu Srbije u prisustvu predsjednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Tajipa Redžepa Erdogana.

(StarMo)