Naslovnica Politika Potpisani ugovori podrške RH od interesa za Hrvate u BiH

Potpisani ugovori podrške RH od interesa za Hrvate u BiH

209

Ljubuški — U organizaciji Centralnog državnog ureda za Hrvate van Republike Hrvatske u Ljubuškom je upriličeno potpisivanje ugovora o finansijskoj podršci za provođenje kulturnih, obrazovnih, naučenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2022. godinu s korisnicima podrške.

Uz kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića, svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su brojni funkcioneri Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih nivoa u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Svečanosti je prisustvovao i Zvonko Milas, državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate van Republike Hrvatske, uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, predstavnici Katoličke Crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te privrednici.

Milas je u svom obraćanju istakao je kako Vlada RH i ove godine pruža važnu podršku organizacijama i institucijama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

“U državnom budžetu Republike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana finansijska sredstva u iznosu od 32.500.000 kuna i to za 148 projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja nauke i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, po prvi put, pravna i fizička lica su mogla prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iuzetno važno za stvaranje uslova za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini”, istakao je Milas.

Ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obraćajući se prenijela je pozdrave predsjednika Plenkovića te istakla kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnim.

“Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istovremeno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH“, kazala je ministrica Vučković.

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH istakla je značaj ovog događaja i potpisivanja ugovora podrške Vlade Republike Hrvatske projektima za Hrvate u BiH.

“Ovim projektima podrške Vlade RH unaprijeđuju se odnosi te pruža podrška cijeloj BiH. Zahvaljujem se svemu onomu što Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, preko svojih ministara, diplomatskih mreža, aktivno radi na rješavanju pitanja koje je najznačajnije a tiče se pozicije i položaja Hrvata u BiH. Naša politička odgovornost i obaveza jest da nastavimo dosljednu borbu za ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH, radimo to zajedno, snagom zajedništva, jer kada smo zajedno, uvijek smo pobjednici. Vjerujem da ćemo tako izboriti svoju jednakopravnost s druga dva naroda, kako bi to bio temelj i garant boljeg života i razvijanja u lokalnim zajednicama u stvaranju uslova kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život“, zaključila je Krišto.

(StarMo)