Naslovnica BiH Potpisan Plan vojne saradnje Ministarstava odbrane BiH i SAD-a

Potpisan Plan vojne saradnje Ministarstava odbrane BiH i SAD-a

472

Sarajevo — Pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i odbrambeni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH brigadir Michael Tarquinto, potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane BiH i SAD-a za 2020. godinu.

Planom je obuhvaćeno 129 zajedničkih aktivnosti u zemlji i inostranstvu, kojima bi se dodatno pojačale sposobnosti i kapaciteti Oružanih snaga BiH te dalje povećao stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OSBiH sa snagama partnerskih zemalja.

U prigodi potpisivanja Plana, Šajinović je posebno istakao da su Sjedinjene Američke Države strateški partner broj jedan za Bosnu i Hercegovinu. Napomenuo je da u toj saradnji dvije zemlje zajedno rade na čuvanju stabilnosti u zemlji i svijetu, kako kroz vojne projekte u BiH, tako i učešćem u regionalnim inicijativama i međunarodnim misijama podrške miru.

Posebno je naglasio veliku pomoć koju u toj saradnji pružaju Ured za obrambenu saradnju (ODC) američke ambasade u BiH kao i Nacionalna garda američke savezne države Maryland, te se zahvalio Vladi SAD na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama.

Brigadir Tarquinto se zahvalio Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH na svoj predanosti koju iskazuju u daljem razvoju međusobne vojne saradnje. Konstatirao je da je Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu temeljen na uspješnim projektima iz ove i prethodnih godina.

Ceremoniji potpisivanja Plana bilateralne vojne saradnje BiH i SAD-a prisustvovali su i predstavnici sektora i organizacijskih cjelina MOBiH i Zajedničkog štaba OSBiH, koji su sarađivali u pripremi tog dokumenta. U pratnji odbrambenog izaslanika SAD-a u BiH brigadira Tarquinta, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i kapetan Fiodor Strikovski ispred Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) američke ambasade u BiH, sa saradnicima.

ODC kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i finansijskim sredstvima Oružanim snagama BiH, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(StarMo)